Scurt istoric

Istorie Noiembrie 23, 2014

Satul Sendreni se află la o distanţă de 10,5 km faţă de centrul comunei Victoria şi la 29,5 km faţă de municipiul Iaşi, situat în extremitatea nordică, pe malul Prutului. 

Acesta, cu denumirea de Şăndreani sau Şendreşti, Sorca sau Posadnici, este amintit la 18 ianuarie 1587, precizându-se existenţa uricului de la Alexandru cel Bun. Trebuie de amintit că Sorca a existat ca sat independent, menţionat la 1835, încorporat apoi în satul Şendreni, unde există şi astăzi ca parte de sat. În acest loc s-au descoperit vase pictate, unelte de piatră şi silex, plastică antropomorfă şi zoomorfă.

Bătrânii satului spun că, în Şendreni, a existat o biserică construită din lemn de stejar, de pe timpul lui Ştefan cel Mare, care a fost distrusă în timpul războiului din 1944. Masa împărătească a fost executată din trunchiul unui stejar bătrân. În această biserică s-a găsit o cruce din argint, de peste 400 de ani. Preotul venea de la Probota pentru oficierea slujbelor religioase, întrucât satul aparţinea, în acel timp, de comuna Probota. În prezent, satul are o biserică nouă, ridicata cu ajutorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei prin programul “Nici un sat fara Biserica” si cu ajutorul primit din satele invecinate, construcţia fiind terminată în anul 2003 fiind sfinţită în toamna anului 2005.